Vergroot/Verklein

Locatie

Vergroot/verklein

Bewerk

Met het commando Vergroot/Verklein kan je de x- en/of y-coördinaten van een geselecteerd(e) volume, object of groep volgens een schaalfactor vergroten of verkleinen. Of je kan de geselecteerde items uniform langs de X-, Y- en Z-as verschalen. Het element in kwestie wordt steeds verschaald vanuit zijn middelpunt. Naast het gebruik van een schaalfactor, kan je een object ook verschalen d.m.v. afstand door een bepaald segment in de tekening aan te duiden of door een nieuwe afmeting voor het segment op te geven. Je kan geselecteerde objecten ook symmetrisch vergroten of verkleinen door middel van een berekende verhouding tussen de bestaande en nieuwe oppervlaktewaarden. Als je geen objecten selecteert, wordt de volledige tekening verschaald.

Je moet één of meer 2D-objecten of padgebaseerde parametrische objecten selecteren om ze symmetrisch d.m.v. afmeting te verschalen.

Tenzij je de hele tekening ineens verschaalt of de bewerkmodus activeert, heeft het commando Vergroot/Verklein geef effect op symbolen. Om een symbool rechtstreeks in de tekening te verschalen kan je het Infopalet gebruiken; zie Symbolen verschalen via het Infopalet. Om secties van subdivisions en sommige andere 3D-objecten te verschalen, zie Objecten verschalen met het 3D handvat.

Om een object te verschalen:

Selecteer het object dat je wilt verschalen.

Als je geen objecten selecteert, worden alle objecten op alle lagen verschaald.

Om symmetrisch d.m.v. afmeting te verschalen, moet je één of meer 2D-objecten of padgebaseerde parametrische objecten selecteren.

Selecteer het commando.

Het dialoogvenster ‘Vergroot/Verklein’ wordt geopend. Kies de gewenste verschaalopties en stel de parameters in.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Symmetrisch

Selecteer deze instelling om de geselecteerde objecten symmetrisch te vergroten/verkleinen.

X-, Y-, Z-factor

Geef de factor op waarmee je symmetrisch wilt vergroten/verkleinen (vul bijvoorbeeld 2 in om de afmetingen te verdubbelen, of 0,5 om ze te halveren).

Symmetrisch d.m.v. afmeting

Selecteer deze instelling om de geselecteerde objecten door middel van een huidige afmeting, die naar een nieuwe afmeting wordt omgezet, symmetrisch te vergroten/verkleinen.

Huidige afmeting

Geef de huidige afmeting op die omgezet zal worden naar de nieuwe afmeting of klik op de knop om een tijdelijk gereedschap te activeren waarmee je een segment in de tekening kunt aanduiden.

Nieuwe afmeting

Geef de nieuwe afmeting op of klik op de knop om een tijdelijk gereedschap te activeren waarmee je een segment in de tekening kunt aanduiden.

Symmetrisch d.m.v. oppervlakte

Selecteer deze instelling om de geselecteerde objecten door middel van de huidige oppervlakte, die naar een nieuwe oppervlakte wordt omgezet, symmetrisch te vergroten/verkleinen.

Hiervoor moet je één of meer 2D-objecten of padgebaseerde parametrische objecten met een gesloten vorm selecteren, zoals rechthoeken, cirkels, polygonen, ruimtes, platen, landschapszones, enz.

Als je deze parameter selecteert, wordt Volledige tekening uitgeschakeld.

Huidige oppervlakte

De huidige oppervlakte

Nieuwe oppervlakte

Geef de nieuwe waarde voor de oppervlakte op

Asymmetrisch

Selecteer deze instelling om de geselecteerde objecten asymmetrisch te vergroten/verkleinen.

X-factor/Y-factor

Geef de factor op waarmee je symmetrisch wilt vergroten/verkleinen (vul bijvoorbeeld 2 in om de afmetingen te verdubbelen, of 0,5 om ze te halveren).

Tekst

Vink deze optie aan om tekstobjecten eveneens te vergroten/verkleinen.

Volledige tekening

Vink deze optie aan om alle objecten op alle lagen, inclusief symbolen en lijnarceringen, te vergroten/verkleinen.

Als je deze parameter selecteert, wordt Symmetrisch d.m.v. Oppervlakte uitgeschakeld.

Als je de optie Symmetrisch d.m.v. afmeting kiest, kan je via de knop langs het veld Huidige afmeting tijdelijk naar de tekening terugkeren om de afstand te bepalen d.m.v. een referentielijn. Klik om het beginpunt van het segment aan te duiden, beweeg de cursor en klik nogmaals om het eindpunt aan te duiden. Het dialoogvenster ‘Vergroot/Verklein wordt opnieuw geopend met de waarde voor de Huidige afmeting ingevuld.

Klik op de knop langs het veld Nieuwe afmeting en herhaal stap 3 om de nieuwe afmeting te bepalen op basis van een bestaand object in de tekening.

OF: vul de gewenste waarden voor de velden Huidige afmeting en Nieuwe afmeting manueel in.

Generieke volumes asymmetrisch verschalen

Generieke volumes kunnen zowel met het commando Vergroot/Verklein als via het Infopalet (zie Vergroot/Verklein) asymmetrisch verschaald worden. Dit heeft geen invloed op de interne componenten van het volume. Na de verschaling kan je het volume eventueel nog verder aanpassen. Het is niet mogelijk om bollen, halve bollen en kegels asymmetrisch te verschalen.

Als je het Infopalet gebruikt, kan je een schaalfactor opgeven in de velden X-schaal, Y-schaal en Z-schaal om het geselecteerde object langs deze assen te verschalen.

Je kan een volume ook asymmetrisch vergroten of verkleinen door het commando Vergroot/ Verklein uit te voeren. Hiervoor moet het volume wel uitgelijnd zijn volgens de X-, Y- of Z-as, evenals het aanzicht waarin je werkt (bijvoorbeeld het vooraanzicht).

Symbolen verschalen via het Infopalet

In de tekening ingevoegde symbolen kunnen rechtstreeks via het Infopalet verschaald worden; dit is een voordeel omdat je geen nieuw symbool moet creëren voor elke nieuwe grootte.

Je kan ook de methode Eén object van het Selectie-gereedschap gebruiken om een 2D-symbool in de tekening manueel te vergroten of verkleinen. Zie Het Selectiegereedschap.

Om een symboolinvoeging te verschalen:

Selecteer de symboolinvoeging.

Kies bij de parameter Schaal in het Infopalet voor de optie Symmetrisch of Asymmetrisch.

Voor een symmetrische verschaling geef je een uniforme Factor op. Voor een asymmetrische verschaling geef je voor beide assen een verschillende schaalfactor op.

Symbolen met eenheden op papier kunnen enkel symmetrisch verschaald worden.

Het symbool wordt vergroot of verkleind. Bovenaan het Infopalet, na het type object, wordt aangegeven dat het object verschaald werd. Andere invoegingen van hetzelfde symbool in de tekening blijven ongewijzigd.

De tafel was te lang en te dichtbij de stoel, dus werd ze verschaald langs de X-as.

De objectbewerkmodus

Objecten verschalen met het 3D handvat